látogatók(5814, 0)linkajánlólapszerkesztéskapcsolatlapfórum

lapok ábécében

régiók

bejelentkezés

lapstílus

apróhirdetés

autó

állat

család

egészség

étkezés

film

fórum

gazdaság

hírek

humor

időjárás

ingatlan

informatika

internet

könyv

közélet

kultúra

menetrend

munka

műsor

oktatás

pénzügyek

szabadidő

szállás

szolgáltatás

szótár

társkereső

térkép

tudomány

utazás

vásárlás

zene

természet.linksite.hu
  rokon lapok konkurrens lapok


INGYENES
HIRDETÉS

1. számú hely


INGYENES
HIRDETÉS

3. számú hely


INGYENES
HIRDETÉS

2. számú hely

 
 
rokon lapok
Állat /linksite.hu/
 
konkurrens lapok
Természet /lap.hu/
 
a lap leírása:
Ezen a lapon helye van minden olyan linknek, amelyik a természettel foglalkozó, tartalmilag, technikailag és a külcsínt tekintve is megfelelő lapra mutat.

Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket a látogatásával, esetleg linkajánlással, az ingyenes reklámfelületek igénybevételével segíti a munkánkat!

***

Dunakeszi tőzegláp, 2009. október vége

Száraz tónak nedves partján... Újabb sukorói ügylet virágzik? Mi a szerepe ebben a természetvédelmi hatóságoknak? Mennyit ér egy szakértői vélemény? Nyílt levél és felhívás a dunakeszi tőzegláp ügyében.

A Dunakeszi és Újpest közötti egykor kiterjedt lápvilág utolsó szigete is veszélybe került. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség tagadja a Dunakeszi ipari park mellett megmaradt lápterület létét. A hatósági döntést korábbi téves határozatokra hivatkozva, illetve nem helytálló szakvéleménnyel alátámasztva hozták meg, figyelmen kívül hagyva a láp létét igazoló szakértői véleményeket. A döntés hátterében minden bizonnyal az húzódik, hogy a szomszédos Auchan áruház új épületszárnyat és parkolót akar létesíteni itt.

Alulírottak tiltakozunk a természeti és környezeti értékek semmibevétele, a törvény kijátszása, lakóhelyünk elsilányítása ellen. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a lápok a törvény erejénél fogva védettek, elpusztításuk természetkárosítás bűntettének minősül! Követeljük, hogy vizsgálják ki a törvénysértő és korrupció gyanúját felvető eljárás lefolyását, a felelősöket állítsák bíróság elé!

Felszólítjuk az illetékes természetvédelmi hatóságokat, hogy állapítsák meg a Természet Védelméről szóló törvény által előírt kötelezettségüknek megfelelően a láp kiterjedését és adják meg minősítését élővilágtani és földtani szempontból. Jelöljék ki a hozzá tartozó védelmi zónát, és tegyenek gyakorlati lépéseket ennek a természetvédelmi szempontból páratlan élőhelynek a megmentéséért és megőrzéséért! A Dunakeszi Önkormányzattól elvárjuk, hogy korábbi intézkedéseivel szemben, amelyek a természeti értékeket veszélyeztették, nyújtson segítő kezet Dunakeszi értékeinek megtartásáért folytatott küzdelmünkben!

Dunakeszi, 2009. november 24.

Kertész Károly Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, képviselő

Dr. Kriska György biológus, egyetemi oktató

Lukács András Levegő Munkacsoport, elnök

Sarkadi Márton dunakeszi lakos

Egyetértésben a következő szervezetekkel:
Civil Dobogó Szív Egyesület
Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület
Dunaparti Környezetvédők Egyesülete
Élőlánc Magyarországért
Lehet Más a Politika
Magyar Madártani Egyesület börzsönyi helyi csoportja
Pest Környéki Madarász Kör
Piliscsabáért Egyesület
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület
Védegylet

Dunakeszi, 7401-14 és 0109/90-99 hrsz. telkek és környezetük légifotója. Pirossal jelölve a kutatógödrök helye a Dr. S. Nagy László által készített térképen, sárgával jelölve a kutatógödrök valós pozíciója és szintezési viszonyítási pontjaik.

Nyílt levél

Dr. S. Nagy László aranydiplomás erdőmérnök, természetvédelmi, tájvédelmi igazságügyi szakértő úr, a Magyar Természettudományi Egyesületek Szövetségének alelnöke részére

Tisztelt Szakértő Úr!

Ön 2008 decemberében az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megbízásából igazságügyi szakvéleményt készített a Dunakeszi 0109/90-99 helyrajzi számok alatt található ingatlanon elterülő láp kiterjedésének megállapítása érdekében folyó másodfokú hatósági eljárás keretében. Szakvéleményében megállapítja, hogy a terület talaja lápokra nem jellemző összetételű, szervesanyag-tartalma alacsony, a vizet nem képes megtartani. Vizsgálata során kutatógödrökből vett minták analízisére támaszkodik.

A helyszínt megszemlélve, még ma, majdnem egy évvel a szóban forgó vizsgálat után is jól felismerhető a kutatógödrök helye. Könnyen megállapítható, hogy azokat nem a vizsgálódás számára kijelölt 0109/90-99 helyrajzi számú telkeken ásták, hanem nyugatabbra, a 7401-14 helyrajzi számú területen, egy magasabban fekvő részen. Ezért a vizsgált talajminta száraz volt, nem volt tőzegtartalma, a kutatógödrök környezetében lápi életközösséget nem lehetett kimutatni. Amennyiben a szakvéleményében szereplő térképvázlaton megadott helyeken ásták volna a kutatógödröket, egészen más eredményre jutott volna, hiszen ott két tó is található, amelyek környezetében ezerszámra élnek a természetes tőzegképződés egyértelmű indikátorai, a lápokra jellemző tőzegpáfrányok. Levelünkhöz mellékelünk néhány fényképet, amelyek alapján bárki meggyőződhet e terület természeti gazdaságáról,
értékeiről, valamint a kutatógödrök szakvéleményben jelölt és tényleges elhelyezkedéséről.Tisztelt Szakértő Úr!

Szakvéleménye következtében az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megszüntette a láp kiterjedésének megállapítása érdekében folyó eljárást, és kimondta, hogy a terület nem minősül lápnak. Az Ön közreműködésével tehát páratlanul súlyos természetpusztítás mehet végbe, amelyért a felelősséget nem háríthatja el.

Felszólítjuk tehát, hogy szakvéleményét nyolc napon belül vonja vissza!

Amennyiben szakvéleményét annak ellenére fenntartja, hogy jelen levelünkben felhívtuk figyelmét arra, hogy az Ön által végzett vizsgálat a hatóságot megtévesztő adatokat tartalmaz, kénytelenek leszünk szakvéleményének érvényteleníttetése érdekében a megfelelő jogi lépéseket megtenni.

Dunakeszi, 2009. november 24.

Kertész Károly MÁV Sporthorgász Egyesület
Dr. Kriska György biológus, egyetemi oktató
Sarkadi Márton Dunakeszi lakos

(Greenfo)
Kapcsolódó linkek

* Az Auchan eltűnteti a lápot